D,D,I
 

 

 

 

 


 

 

                                                                                     

DUBROVAČKA DEMOKRATSKA INICIJATIVA

 

 

"DUBROVNIK - POREZNI RAJ"

 

 

 

Projekt: Dubrovačka demokratska inicijativa  ( DDI )

Autor projekta: Ivica Ban

 

 

DUBROVAČKA DEMOKRATSKA INICIJATIVA - DDI

 

Projekt Dubrovačke demokratske inicijative - DDI, je zamišljen kao političko-gospodarska inicijativa oko koje bi se okupili politički i gospodarski aktivisti i stručnjaci zainteresirani za gospodarski i demokratski boljitak dubrovačke regije na sljedećim temeljnim polazištima:

 

1.       Inicijativa je otvorena za sve građane zainteresirane za gospodarski i demokratski boljitak regije. DDI pridržava diskrecijsko pravo odluke o  primanju u svoje članstvo.

2.       Inicijativa bi s vremenom prerasla u regionalnu udrugu građana ili političku stranku liberalno-demokratske orijentacije, odnosno građanskog centra, koja bi nastojala izboriti se za ostvarenje svojih projekata i programa sudjelujući na izborima od lokalnih općinskih i gradskih vijeća do Hrvatskog državnog sabora.

3.       Regija bi prvenstveno predstavljala prirodnu povijesno-gospodarsku cjelinu na krajnjem jugu Republike Hrvatske, tj. područje tzv. dubrovačkog dijela sadašnje Dubrovačko-neretvanske županije, uključujući tu Korčulu i Lastovo.

4.       Regija bi kroz sveukupnu turističku, trgovačku, te drugu uslužnu ili gospodarsku djelatnost nastojala što više marketinški iskoristiti svoju neprocjenljivu povijesnu i kulturnu tradiciju po kojoj je čuvena i prepoznatljiva u svijetu.

5.       Regija bi se nastojala izboriti za što veću lokalnu upravnu, kulturnu i gospodarsku autonomiju unutar Republike Hrvatske, isključujući tu svaku političku autonomiju.

6.       Regija bi se nastojala izboriti za status tzv. poreznog raja i bescarinske zone na cijelom svom području, ali u okviru Republike Hrvatske.

7.       Regija bi nastojala što više prodavati svoj image i usluge, čuvajući pritom i unaprjeđujući spomeničku baštinu, prostor i okoliš.

8.       Regija bi nastojala privuci što veći broj inozemnih, odnosno međunarodnih investicija, institucija i događaja.

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

 

 

DDI - projekt, pojašnjenje

 

Dubrovačka regija danas

 

Neki od važnijih problema regije danas:

1.     uglavnom neprijateljsko i nesigurno inozemno okruženje;

2.     ne postoji kopnena veza sa matičnom državom;

3.     prekinute prometne i trgovačke veze, osim jedine prometne preko Neuma;

4.     duty-free zona Neum;

5.     potpuni kolaps gospodarstva regije;

6.     nepostojanje bilo kakvih regionalno osmišljenih političko-gospodarskih inicijativa;

7.     opća korumpiranost, nesposobnost i bezidejnost sadašnjih aktivista relevantnih političkih stranaka u regiji;

8.     itd i tsl.

 

Prednosti regionalnog pristupa:

1.     većinu problema je najjednostavnije i najučinkovitije rješavati na razini regije u kojoj se i pojavljuju;

2.     na razini regije se lakše i brže uočavaju problemi, te isto tako pronalaze odgovarajuća rješenja;

3.     na regionalnoj razini lakše je i brže institucionaliziranje političko-gospodarskih inicijativa, ali i njihovo detroniziranje u slučaju neuspjeha;

4.     itd i tsl.

 

Zašto baš danas DDI?

1.     zato što je RH danas konačno postala neovisna, slobodna i građanska država;

2.     zato što su danas ideje regionalizma i decentralizacije postale prihvatljive i u RH;

3.     zato što danas pomalo nestaje strah da ce se svaka regionalna inicijativa dočekati na nož kao separatizam, iredenta ili izdaja domovine;

4.     itd i tsl.

 

Neke gospodarski isplative ideje DDI!

1.       izvuci iz zaborava i oživjeti u komercijalne  ( turističko-promidžbene, odnosno gospodarsko-marketinške )  svrhe stare običaje i institucije Dubrovnika i dubrovačke regije;

2.       učiniti Dubrovnik festivalskim gradom tijekom čitave godine;

3.       razviti kongresni i zdravstveni turizam u Dubrovniku i dubrovačkoj regiji;

4.       obnoviti tradicionalne dubrovačke zanate na izradi lokalnih suvenira i vjernih replika tradicionalnog dubrovačkog nakita;

5.       obnoviti maslinarstvo i vinogradarstvo u regiji na temeljima komercijalne proizvodnje zdrave hrane;

6.       itd i tsl.                                                                        

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

 

 

DDI - projekt, odgovor kritičarima

 

Ovo je odgovor dosadašnjim i možebitnim budućim kritičarima DDI, kao potencijalno opasnog projekta federalizacije ili razbijanja RH.

 

Dakle, da bi ubuduće što više izbjegli neproduktivne rasprave na temu regionalizam, federalizam, ili nešto treće, ovim izričito i jasno ponavljam da je DDI zamišljen kao regionalni projekt, a ne kao federalni, konfederalni ili državnički projekt.

 

Pritom, regiju doživljavam kao jedinicu lokalne uprave i samouprave  ( kao što su npr. današnje županije ),  čije se područje definira prvenstveno temeljem gospodarskih kriterija, a tek potom temeljem povijesnih, zemljopisnih i drugih sličnih kriterija, isključujući tu svaki nacionalni, vjerski, rasni, kulturni i drugi slični  ( federacijski, odnosno državnički ),  kriterij.

 

U tom smislu, DDI nema i ne može imati nikakve veze sa stvaranjem nekakvih regija po nacionalnom, vjerskom ili sličnom kriteriju.

 

S tim u vezi, DDI ni u kom slučaju ne bi mogla podržati npr. projekt "Kordunaške demokratske inicijative", kad bi bio stvaran ( a ne samo ironično-satirična kritika DDI ),  jer Kordun ne bi mogao biti regija u gospodarskom, pa i povijesnom smislu, već isključivo u zemljopisnom i nacionalnom, što sa izvornom idejom regionalizma nema nikakve veze, ali zato ima veze sa nekim drugim idejama, kojima se DDI ne bavi, niti želi baviti.

 

 

DDI – projekt, priopćenje od 21. srpnja 2000.

 

U vezi s najnovijim prijedlogom ustavnih promjena kojim bi se dale veće ovlasti lokalnoj samoupravi, te s, također, aktualnim prijedlogom nove administrativne podjele Hrvatske na regije umjesto županija, dubrovačku i hrvatsku političku javnost podsjećam i obavještavam o sljedećem:  

 

Još u veljači 2000. u dubrovačkoj i hrvatskoj političkoj javnosti promovirao sam svoj projekt Dubrovačke demokratske inicijative ( DDI ).

Radi se o projektu drugačije organizacije (reorganizacije) lokalne uprave i samouprave u RH, u vezi s idejama decentralizacije države i novog regionalnog ustroja (preustroja) Hrvatske, umjesto sadašnjeg županijskog. 

 

Glavna je ideja da područje jedinice lokalne uprave i samouprave (regija, županija ili sl.) mora biti određeno prvenstveno gospodarskim, prometnim, zemljopisnim i/ili drugim prirodnim kriterijima, a ne političkim. Političke kriterije treba uzeti u obzir samo u onim područjima gdje postoji opasnost od separatizma i/ili iredente srpske i/ili neke druge nacionalne manjine. Sadašnje područje Dubrovačko-neretvanske županije je naprotiv skrojeno najviše političkim škarama, i imalo je donedavno svoje opravdanje zbog snažnog srpskog posezanja za dijelovima dubrovačke regije, a nedovoljne jakosti hrvatske države. Naime, prirodna gospodarsko-prometno-zemljopisna, pa i povijesna, cjelina je dubrovačka regija do Neuma, a neretvanski dio je po svim prirodnim kriterijima više orijentiran na Split, nego na Dubrovnik, npr..

 

I. Karta Dubrovačke regije

 

Druga je ideja veća upravna i samoupravna decentralizacija RH, radi boljeg i bržeg gospodarskog i demokratskog rasta i razvoja svih prirodnih (povijesnih) hrvatskih regija, te radi boljeg njegovanja i marketinško-trgovačkog korištenja regionalne povijesne i kulturne tradicije.

 

Treća je ideja formiranje svojevrsne "Dubrovnik Tax Free Zone", što je u svijetu poznato i priznato rješenje za gradove i područja, kakav je Dubrovnik i njegova prirodna i povijesna regija. Ideja je kroz brojna regionalna porezna i carinska oslobođenja i/ili olakšice privuci inozemne investicije, institucije i manifestacije u Dubrovnik, i na taj način kroz opseg (kvantitet) poreznih i carinskih davanja, nadomjestiti njihov manji broj i/ili visinu (kvalitet). Narodski se to kaže: "Suma iznosi!". Od ovakvog rješenja bi svi imali koristi, i dubrovačka regija i čitava Hrvatska. Kroz privučeni inozemni kapital riješilo bi se sadašnje umiranje gospodarstva regije, nezaposlenost, prometni kolaps i izolacija, a zamah gospodarstva i zapošljavanja u regiji bi se pozitivno reflektirao i na preostale regije, odnosno područja Hrvatske. U svakom slučaju država više ne bi trebala davati i pomagati Dubrovniku, jer bi na taj način Dubrovčani pomogli sami sebi, a i Hrvatskoj.

 

Ovu ideju sam ja prvi javno-politički promovirao u regiji početkom tekuće godine, ali je u zadnje vrijeme plasiraju i pojedini čelnici dubrovačkog HSS-a, a prihvatila ju je kao svoju i moja bivša stranka dubrovački LS.

 

Ivica Ban

nezavisni vijećnik u GV Grada Dubrovnika

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

 

Linkovi na druge tematske stranice

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000226/dubrovnik.htm
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000302/dubrovnik.htm

 

Kontakt informacije

E-mail adresa

Orsat

 

Web adresa

DDI

 

Forum

 

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

 

Ivica Ban - projekt DDI

Zadnja promjena: 28.02.2001.